Lik å dele!

(Publisert i Oppegård avis 11. januar 2018)

«Vi kan dele, dele, dele du og jeg, dele av vår overflod,» sang vi da jeg var liten. Og deling er i vinden.

Et eksempel på det kom forrige onsdag da en Tårnåsen-beboer (Hurra for deg!) opprettet
facebookgruppa Tårnåsen gi bort-/bytte/selge og i løpet av kvelden hadde over 550 meldt seg inn og en haug av gjenstander byttet eier. Et annet eksempel er BUA på biblioteket hvor du kan låne fritidsutstyr. I løpet av 2017 ble det lånt ut fire tusen gjenstander – fire tusen ganger ble aktivitet gjort mulig uten at det materielle forbruket økte.

«Jorda har nok til alles behov, men ikke til alles grådighet,» sa Ghandi. Det er naturressurser nok til at alle kan være mette, varme og trygge. Det er derimot ikke nok til at alle i verden kan leve som nordmenn, som oppegårdinger, som deg og meg. Da sier beregningene at vi hadde trengt tre kloder. Vår bruk og kast av elektronikk og mat, klær og biler, hytter og flyreiser gjør at de fleste av oss lever
liv som verden ikke ville tålt at alle levde. Med andre ord: Lever alle som oss går det rett åt skogen.

Men jeg tror forandring er mulig, og at forandring vil fryde. Nytt år er tid for forandring, og mitt forsett er å leve et mer bærekraftig og rettferdig liv under mottoet: Høyere livskvalitet – lavere forbruk. For det å dele gode opplevelser med andre er viktigere enn å kjøpe seg nye ting. Eller, som jeg som bibliotekar er programforpliktet til å si: Det betyr mer å ha lest en bok enn å eie den.

Nøkkelen til suksess er deling. Vi må forbruke mindre og dele mer. I dag er det enklest og billigst å kjøpe seg ut av problemene. Jeg vil at det skal bli enklest å «dele» seg ut av problemene – gjennom å låne, leie, arve og kjøpe brukt. For å lykkes med forsettet mitt har jeg laget meg en sjekkliste jeg kan ta
fram når reklamene popper opp i nyhetsoppdateringen og kjøpelysten presser på:

Trenger jeg virkelig den nye smartklokka, eller bilen (i det minste bil nummer to), eller jakka? Veldig ofte er svaret nei. Men hvis det likevel frister nok:

Kan jeg låne eller leie? Sjekk ut for eksempel FINN.noLeieting.no, BUABilkollektivet eller Nabobil.no. En bonus er at jeg kan teste ut nye ting og finne ut at Stand Up Paddle ikke er noe for meg uten å stå igjen med en uhåndterlig bodplassutfordring.

Kan jeg kjøpe brukt? Kanskje finner jeg det jeg vil ha på bruktbutikken OMA, Finn, loppemarked eller facebook. Kommer jeg ikke i mål her heller skal jeg tenke meg om en gang til.

Mener jeg likevel jeg må kjøpe ny? Kjøp med omhu. Velg holdbart, miljø- og menneskevennlig, gjerne Svanemerket og Fairtrade Norge-merket.

Og til slutt: Hva med ferievanene? Her kan forbruket fly til værs. En USA-tur gir dobbelt så høye klimagassutslipp som FN mener verden tåler at hver person har per år. Et mer kortreist alternativ vil være bedre. Det viktigste med ferie kan ikke være å reise langt, men å dele opplevelser med hverandre. Jeg har hatt supre ferier og feriemål, selv om jeg bare har vært på én flyreise i løpet av de 12-13 siste årene.

Kanskje ville Henrik Ibsen i forkant av Black Friday sagt at «tar du det materielle forbruket fra gjennomsnittsnordmannen tar du lykken fra ham med det samme.» Men hvis han hadde sagt det tror jeg han hadde tatt feil. For det er mennesker som teller. Ikke ting.

Lev mer. Bruk mindre. Og lik å dele!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..